Snart dags att lossa ankaret

Jag sitter här och har svårt att beskriva hur entusiastisk jag faktiskt känner mig inför årets båtsäsong. Det ska bli fantastisk kul att äntligen sätta ”ekan” i vattnet och åka ut i skärgården en sen sommarkväll. Sommaren är inte riktigt här än men nu börjar det trots allt närma sig med stormsteg!

Jag har börjat planera lite inköp för detta året och hittade riktigt snygga lampor som kan användas vid nattfisket från Ocean Vision som är ett snabbt växande varumärke i Sverige. Lamporna utmärker sig genom god byggkvalitet men också snygg design, som faktiskt är viktigt för oss som gillar båtar. Jag har avlagt ett löfte till mig själv i år och det handlar om att skära ner på utgifterna vilket jag tror jag lyckats med hyfsat. Tidigare använde jag helsvarta lampor från populära Bullpro som lyste bra men färgen matchade skrovet betydligt sämre. Ocean Vision lamporna kommer att fungera som ett perfekt komplement till rampen som sedan tidigare sitter monterad på båten. I år är det alltså mer fokus på utseendet än något annat, för man vill ju gärna stå ut när grannen kommer förbi nyfiken som en strut.

Nu blir det inte mer köpande för min del på ett tag i alla fall. Förutom att jag behöver fixa ny gårdsbelysning till min svåger (vilket egentligen inte kan räknas) så kommer jag att befinna mig på lite lugnare vatten fram tills nästa säsong.

Extraljus ramp på båten fixat

Jag har äntligen inskaffat en ny pryl till min Nimbus. Efter att ständigt fått höra att jag borde skaffa nya båt lampor när jag befinner mig ute till havs så valde jag istället att satsa på en vit extraljus ramp som lyser mer än 14.000 lumen. Lamphuset kändes väldigt gediget och den ska kunna stå emot havssalt utan några som helst problem. Den är IP68-klassad vilket betyder att den inte släpper igenom fukt eller vatten. Jag bad Jonny som är min granne att hjälpa mig med monteringen då jag själv inte vågade mig på detta ifall något skulle gå fel. En extraljus ramp kan användas både på bilar och båtar men den största skillnaden är framförallt ljusbilden. På en båt så vill man ha en god räckvidd men också lite bredd på ljuset och därför valde jag en extraljus ramp med kombo ljusbild som fördelas på 35 och 10 grader.

Arbetsbelysning i samma vita färg

Idag handlade jag även arbetsljus som jag tänkt sätta upp på varje sida av skrovet. Gissa vilken färg jag valde på min arbetsbelysning? Samma vita snygga färg som på rampen fick det bli på arbetsljusen. Jag har en lång erfarenhet av halogen belysning som knappt längre används som de flest av er redan vet. Det var därför ett ganska stort steg för mig att välja led arbetsbelysning, speciellt för en man som mig som är väldigt gammalmodig. Jag var ganska nära att köpa en rigid lampa men priset avskräckte så därför blev det inget. För er som inte vet vad Rigid är för något så kan jag berätta att det är ett amerikansk belysningsmärke som tillverkas av Rigid Industries. Så snart lamporna monterats på båten så kommer jag att ladda upp lite foton.